To, jaką pracę wykonujemy na co dzień ma bardzo duży wpływ na nasz styl życia, nasze samopoczucie, a także na to, jak wyglądamy. Jeśli nasza praca zakłada wiele godzin siedzenia za biurkiem, spory stres i brak czasu na odpoczynek- za pewne będzie to negatywnie wpływać na wszystkie inne aspekty naszego życia.
Często zdarza się tak, że intensywnie pracując nie mamy czasu na to, aby myśleć o dobrym odżywianiu się. Spychamy tę kwestie na dalszy plan zadowalając się produktami, które są w stanie szybko doładować nas energetycznie. Sięgamy więc po niezdrowe przekąski, słodycze, a nawet dania kuchni typu fast food. Taki sposób żywienia może się szybko odbić na naszej figurze. Jak planować i przygotowywać sobie posiłki do pracy, co jeść, aby poprawić swoje samopoczucie i nie przybierać na wadze?
Jak planować przygotowywanie posiłków?
Dobrą praktyką jest wprowadzenie do naszego życia odpowiedniej organizacji. Posiłki na cały tydzień można zaplanować z wyprzedzeniem, na przykład w jeden z weekendowych dni, kiedy jeszcze mamy czas na to, aby wybrać się na zakupy. Dobrą i bardzo modną praktyką jest przygotowywanie sobie lunch boxów na każdy dzień tygodnia. Mogą to być dobrze dobrane produkty, które wystarczy tylko wcześniej przygotować do zabrania, ale też w lunch boxie może się znaleźć jakieś danie na ciepło. Kluczowe jest to, aby planować posiłki świadomie unikając słodkich i słonych przekąsek, napojów słodzonych, a także aby zbyt często nie odwiedzać restauracji, w których raczej serwowane jedzenie nie można nazwać zdrowym.
Co ważne, odżywianie w pracy może być naprawdę smaczne, wartościowe i ciekawe- to nie zawsze musi być jedna i ta sama kanapka z serem żółtym. Aby podtrzymywać motywację do zdrowego odżywiania- trzeba się trochę przyłożyć do tego, aby przygotowywane posiłki naprawdę były dla nas atrakcyjne i smaczne. Do przygotowywania lunch boxów dobrze jest się zaopatrzyć w specjalne pojemniki, które ułatwią nam transportowanie jedzenia ze sobą na miejsce.
Odżywianie w pracy- jakie produkty zabierać ze sobą? Praca a dieta
Jeśli chodzi o potrawy, jakie możemy wcześniej ugotować, a potem zabrać do pracy to doskonale sprawdza się ryż bądź też kasza razem z warzywami gotowanymi na parze. Świetnym pomysłem będzie też sałatka, w której znajdzie się mięso z kurczaka, tofu, sezonowe warzywa takie jak pomidorki koktajlowe oraz lekko pikantny dressing. Na wynos do pracy sprawdzi się też smaczna i pożywna zupa. Może to być zupa jarzynowa, pomidorowa, a nawet krem z dyni.
Dobre odżywianie w pracy może się też udać bez konieczności gotowania na każdy dzień. Istnieje bowiem wiele produktów prosto ze sklepu, które można zjeść w pracy i które doładują nas w zdrowy sposób. Jest to różnego rodzaju nabiał, ciemne pieczywo, wafle ryżowe, maca oraz owoce w roli przekąski. Strzałem w dziesiątkę są też tradycyjne kanapki, ale takie, które będą miały naprawdę ciekawą zawartość w postaci sera, szynki, jajka, warzyw oraz kiełków.